فوبی آینه چیست و چه مشکلاتی را برای فرد ایجاد میکند؟ فوبی آینه یا همان اسپکتروفوبیا نوعی ترس افراطی بسیار نادر است که باعث میشود افراد هنگام نگاه کردن به تصویر خود در آینه دچار اضطراب یا وحشت زدگی شوند. با توجه به این که ما در طول روز بارها در آینه نگاه میکنیم یا به فضاهایی میرویم که در آنها از آینه استفاده شده است، دچار بودن به اسپکتروفوبیا میتواند تا حد بسیاری مشکل ساز شود و فرد مبتلا به این بیماری را با چالشهای بسیاری مواجه سازد. ما در ادامه این مقاله در مورد فوبی آینه، علل، علائم و روشهای درمان آن به توضیحات بیشتری پرداختهایم.
برای دریافت مشاوره در زمینه فوبی آینه میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز ذهن نو تماس حاصل نمایید.
منبع: فوبی آینه
فوبی آینه چیست؟
فوبی آینه (اسپکتروفوبیا) نوعی ترس افراطی و غیرمعمول از آینه یا هر چیزی است که میتواند تصاویر را در خود منعکس سازد. این مشکل در طبقه بندی مشکلات روانی به عنوان یک فوبیای خاص در دسته اختلالات اضطرابی قرار میگیرد. در بسیاری از موارد افراد مبتلا به فوبی آینه یا همان اسپکتروفوبیا دچار ترس بسیار شدید نسبت به ارواح و اشباح نیز هستند.
این مسئله اغلب از این باور خرافی ناشی میشود که میتوان از آینهها برای تماس با مردگان و ارواح استفاده کرد. برخی از افراد که تنها از آینه میترسند معمولا باورهای خرافی دیگری دارند که از جمله آنها میتوان به بروز بدشانسی در صورت شکسته شدن آینه اشاره کرد. این عقاید باعث میشود که مبتلایان به اسپکتروفوبیا با هربار نگاه کردن به آینه در مورد شکست آن نگران باشند و انتظار بروز رخداد بسیار بدی را در ذهن داشته باشند.
علائم دچار بودن به فوبی آینه
افراد مبتلا به اسپکتروفوبیا همیشه و در هر موقعیتی هنگام رو به رو شدن با آینه یا هر چیزی که میتواند اجسام را منعکس کند دچار ترس و اضطراب چشمگیر میشوند. این ترس اغلب در قالب علائم جسمانی خود را نشان میدهد که از جمله آنها میتوان به لرزش دست، افزایش ضربان قلب، حالت تهوع و افزایش تعریق اشاره کرد. از همین رو آنها دائما تلاش میکنند از اجسام آینهای اجتناب کنند.
برای مثال ممکن است روی تمام آینهها و شیشهها را بپوشانند و هم چنین از رفتن به مکانهایی که دارای آینه است خودداری کنند. این مسئله باعث میشود که اختلالات واضحی در عملکرد روزمره زندگی آنها ایجاد شود چراکه آینه، شیشه و اجسامی که بازتاب ایجاد میکنند بسیار کاربردی بوده و در اکثر مکانها دیده میشوند در نتیجه فرد برای دوری از آنها باید محدودیتهای وسیعی در زندگی خود ایجاد کند.
علل دچار شدن به فوبی آینه
عوامل متعددی میتواند در بروز فوبی آینه تاثیرگذار باشند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1- داشتن باورهای خرافی در مورد آینه
همان طور که در تعریف فوبی آینه گفته شد باورهای خرافی تا حد زیادی میتوانند در پیدایش این مشکل دخیل باشند. افرادی که فکر میکنند اشباح و ارواح مردگان از طریق آینه قادرند با انسانها ارتباط برقرار کنند بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به این مشکل قرار دارند. هم چنین داشتن باورهایی مبتنی بر اینکه اگر آینه آسیب ببیند حتما فاجعهای رخ خواهد داد نیز سهم بسزای در بروز این مشکل دارند.
2- داشتن اعتماد به نفس ضعیف
بسیاری از افرادی که از نگاه کردن به خود در آینه میترسند در حقیقت یک ترس و اضطراب عمیقتری در وجود خود دارند که آن هم رو به رو شدن با خویشتن است. در واقع آن ها به دلیل اعتماد به نفس پایین توانایی مواجه شدن با خود را ندارند و نمیخواهند هیچ گونه عیب و نقصی را در آن مشاهده کنند. همین امر باعث میشود که از آینه و هرچیزی که تصویری از آنها به نمایش میگذارد بهراسند.
3- تجربه رویدادهای آسیب زا در گذشته
در اکثر موارد انواع فوبیای خاص با تجربه رویدادهای آسیب زا در کودکی رابطه دارند. در واقع هرگونه اتفاق ناخوشایندی که با دیدن آینه همراه شود میتواند به نوعی ما را شرطی کرده و باعث شود که با دیدن آن هیجانات بسیار ناخوشایندی را به طور اتوماتیک تجربه نماییم.
درمان فوبی آینه
مطالعات نشان میدهد درمان شناختی رفتاری با استفاده از تکنیکهایی نظیر مواجه سازی تدریجی و حساسیت زدایی منظم یکی از موثرترین روشهای درمانی برای بهبود علائم انواع فوبیا محسوب میشود. در این روش درمانگر تلاش میکند تا به کمک مراجع، سلسله مراتبی از موقعیتهای استرس آور تهیه کرده و برنامهای برای مواجه سازی با آنها ترتیب دهد.
در هنگام مواجهه، متخصص به شما کمک میکند که روشهای آرام سازی خود را از طریق شیوههایی نظیر ریلکسیشن یاد بگیرید و در نتیجه احساس آرامش و امنیت را به تدریج جایگزین ترس و اضطراب نمایید. اگر میزان ترس آنقدر شدید باشد که فرد هیچگونه آمادگی برای درمان روان شناختی از خود نشان ندهد ممکن است درمانگر فرد را به یک روان پزشک ارجاع دهد تا به کمک داروهای ضد اضطراب بتواند آمادگی خود را بازیابد.
برای دریافت مشاوره در زمینه فوبی آینه میتوانید در ساعت از روز برای مشاوره تلفنی از طریق شماره 02191002360 و یا از طریق تلفن های ثابت منزل با شماره 9099070354 جهت ارتباط با برترین متخصصان در مرکز ذهن نو تماس حاصل نمایید.
سوالات متداول
آیا مصرف قرص برای درمان فوبیا لازم است؟
خیر، در اکثر موارد انواع فوبیا به درمانهای روان شناختی و غیر دارویی پاسخ میدهند. در نتیجه دارو درمانی در اولویت قرار ندارند. زمانی که سطح اضطراب بیمار بیش از حد باشد یا اینکه مشکلات روان پزشکی دیگری نیز وجود داشته باشد ممکن است درمانگر استفاده از دارو را نیز در دستور کار قرار دهد.
منبع: فوبی آینه
:: برچسبها:
فوبی آینه ,
:: بازدید از این مطلب : 221
|
امتیاز مطلب : 3
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1